Maak betere foto’s met deze 7 handige tips

10 mei 2020

Wil jij als beginnend fotograaf jouw foto naar een hoger niveau tillen? Dan is het antwoord niet “Een betere camera kopen” maar juist het toepassen van nieuwe technieken en hiermee experimenteren. In dit artikel gaan we je 7 handige tips meegeven die je gaan helpen om snel betere foto’s te maken.

De kunst van het weglaten

Een mooie foto heeft vaak bepaalde kenmerken. Een goede foto heeft namelijk een focus, een verhaal. Probeer daarom niet te veel in de foto te laten zien. Dit heet ook wel de kunst van het weglaten of “Less is more”. Soms kan het helpen om het verhaal in verschillende foto’s vast te leggen in plaats van een enkele opname.

Foto tip 1 - Less is more

Focus op een enkele instelling

Wij snappen dat met de vele instellingen op de camera je al snel de bomen door het bos niet meer ziet. Zeker wanneer je de stap maakt van een automatische instelling naar manueel. Onze tip is om een enkele instelling of onderwerp te nemen en hier op te focussen.

Neem bijvoorbeeld de sluitertijd van de camera. Door je te concentreren op enkel de sluitertijd en hiermee gaat oefenen zal je dit sneller beheersen en gaan begrijpen. Wat in ruil ervoor zorgt dat je de andere instellingen gemakkelijker gaat begrijpen. Experimenteer met de instelling en probeer elke dag te oefenen i.p.v. op een enkele dag enorm veel foto’s te schieten. Dit is de meest effectieve manier om wat te leren. (van een vreemde taal tot het maken van een goede foto)

Investeer in een digitale camera

Een andere tip die we je mee willen geven is het kopen van een digitale spiegelreflex- of systeemcamera. Deze camera’s zijn de keuze van de meeste fotografen en stellen je in fotograaf in staat goede en hoge kwaliteit foto’s te maken.

Wat we niet zeggen is dat je direct de duurste professionele spiegelreflexcamera moet kopen. Integendeel juist. Er zijn genoeg digitale camera’s voor beginners. Eerder maakte wij al een top 10 van spiegelreflexcamera’s voor beginners. En ook een voor de compactere systeemcamera’s.

Wij adviseren, in te stappen met een mooie beginner model en vervolgens alle instellingen zoals diafragma, sluitertijd en ISO onder de knie te krijgen. Een dure camera maakt namelijk niet de foto, dat doe jij. 

Vind jouw stijl

Naarmate je de instellingen steeds meer onder de knie krijgt zul je gaan merken dat je steeds meer een eigen stijl gaat ontwikkelen. Dit kan zijn door een specifiek instellingen pakket of de manier waarop je een onderwerp vast legt op beeld.

Experimenteer dus vooral om jouw eigen stijl te ontwikkelen als fotograaf. Een dosis persoonlijkheid in elke foto is erg belangrijk. Ga dus vooral eens uit je comfortzone, neem je foto eens uit andere hoeken (Ga bijvoorbeeld eens door je knieën of op de grond liggen) en probeer het uit. Dit kan zorgen voor een extra boost creativiteit én authenticiteit.

Vind je eigen stijl

Credit: Petpatphotography

 

Creëer diepte

Wanneer je een landschap fotografeert is het aan te raden om eens een voorwerp of persoon op de foto te zetten. Dit creëert namelijk diept en geeft een erg mooi effect op de foto. Ook kan je een persoon naast een groot onderwerp zetten om een verhouding aan te geven.

Het is hier belangrijk dat je zorgtvoor een scherpe focus in je foto’s. Dit geld zowel bij een groot diafragma (f4 / klein getal / weinig scherpte) of een klein diafragma (F16 / groot getal / veel scherpte).

Creëer diepte in je foto

Maak keuzes en laat de beste zien

Deze tip komt van de Udense fotograaf Rob van Berkel: Bepaal wat andere mensen te zien krijgen. Het is beter om 2 foto’s te laten zien dan 10 kiekjes. En zelfs dan is het nog een kwestie van smaak. Maak daarom keuze’s wat goede foto’s zijn en laat ze dan zien aan anderen.

Wanneer je dit niet doet loop je de kans dat mensen zich snel gaan vervelen. Denk hierbij aan de eindeloze vakantiefoto’s van vrienden en familie die je verplicht moet gaan kijken.

Speel met de witbalans

De laatste tip die we je mee willen geven heeft te maken met de witbalans van jouw camera. Door met de instellingen van de witbalans te experimenteren kan je de foto een andere sfeer meegeven.

Dit fenomeen zien we vaak terug in de interieurfotografie waarbij een iets gelige tint warmte en gezelligheid uitstraalt. Aan de andere kant zien we bij productfotografie met witte achtergronden juist het tegenovergestelde gebeuren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

De Camera Winkel
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0