De beste manier om een camera vast te houden

8 juni 2020

Je hebt een nieuwe fotocamera gekocht en bent enthousiast om aan de slag te gaan met het maken van foto’s. Vervolgens kom je erachter dat je een beetje overweldigd bent door alle knopjes, opties en standen.

Je schiet je eerste foto en je ziet dat deze wazig is, hoe komt dat?

Dit heeft te maken met een combinatie van camera instellingen en camerabeweging en in dit artikel geven we je enkele praktische tips die je gaan helpen met het maken van betere foto’s door het toepassen van de juiste cameragreep.

Camerabeweging

Een van de meeste gemaakte fouten van beginners bij fotografie is de camerabeweging. De beweging zorgt ervoor of je een scherpe foto maakt of een wazige. Meestal komt dit doordat de camera niet goed stil wordt gehouden terwijl je de ontspanknop indrukt.

Dit zorgt ervoor dat er vaak niet genoeg licht door de sensor komt wat ervoor zorgt dat de sluiter voor een te lange tijd geopend is. Zelfs de kleinste beweging van de camera kan dan onscherpte veroorzaken.

Beste tripod 2020

Hoe moet je een camera vasthouden?

Nu je weet dat beweging ervoor zorgt dat je een wazige foto maakt gaan we kijken naar manieren om dit te voorkomen. De beste manier is het gebruik van een statief. Een driepoot statief zorgt ervoor dat de camera stabiel op 3 poten staat en daarmee de camera stil houden.

Echter heeft niet iedereen een statief. Ook zonder statief kan je een camera stilhouden door hem met twee handen vast te houden. Hier zijn enkele handige trucjes voor.

Door de camera namelijk met twee handen vast te houden vergroot je de stabiliteit van de camera net zoals een statief dat zou doen. De manier hoe de camera vastgehouden dient te worden verschilt per type persoon en camera. Uiteindelijk zul je jouw eigen favoriete manier ontwikkelen, maar tot die tijd deel ik graag mijn technieken met je.

Houd de camera met je rechterhand vast
Cameragreep door fotograaf Rob van Berkel

De rechterhand

De eerste tip die ik je mee wil geven is om je rechterhand te gebruiken om het rechtereinde van de camera vast te houden.

Plaats je wijsvinger boven de ontspanningsknop waar je hem laat zweven, terwijl de andere drie vingers langs de greep (bij de meeste camera’s) aan de voorkant van de camera krullen. Met je rechterduim klem je de achterkant van de camera.

Gebruik een sterke grip met je rechterhand, maar knijp niet te hard. Dit scheelt je zowel kramp als kans dat de camera kan dan gaan schudden en trillen. Maar houdt de camera ook niet te los vast. Dit voorkomt dat de camera valt uit je handen. Hoe verder weg je de camera van lichaam houdt hoe meer kans dat de ermee zwaait of schudt.

De linkerhand

De plaatsing van de linkerhand is afhankelijk van het type camera dat je gebruikt. Maar over het algemeen is de functie van je linkerhand om extra stabiliteit te geven en het gewicht v.d. camera te ondersteunen.

Wat ik en veel andere fotografen doen is de linkerhand plaatsen onder de lens zodat ik eenvoudig scherp kan stellen, terwijl mijn palm de camera aan de onderkant ondersteunt.

De zoeker

De zoeker is het kleine venster dat vaak boven op de camera zit en gebruikt kan worden om te bepalen wat er gefotografeerd gaat worden. Wanneer je een foto maakt terwijl je de zoeker gebruikt houdt je de camera dicht bij het lichaam. Dit zorgt voor extra stabiliteit over het gebruik van het LCD scherm.

De beste spiegelreflexcamera's voor beginners

Extra stabiliteit

Heb je nog steeds onvoldoende stabiliteit? Dan is het slim om op zoek te gaan naar extra stabiliteit. Hiervoor kan je een stevig voorwerp gebruiken door hierop te leunen of door te zitten en te knielen. Hoe stiller jij jouw lichaam kan houden, des te beter en scherper de gemaakte foto. Probeer eens je voeten op schouderbreedte uit elkaar te plaatsen om je zo meer stabiliteit te geven. Desnoods kan je je de elleboog in de plaatsen terwijl je geknield bent voor extra stabiliteit tijdens het fotograferen.

Ademhaling

Een onderschat onderdeel van fotografie is de ademhaling. Door het in en uitademen beweegt je gehele lichaam mee. Vandaar dat scherpschutters hun adem vasthouden als ze een schot maken om zo extra precisie mee te geven. (zie je de overeenkomst?)

Neem volgende keer bij het maken van de foto een diepe inhalering en houdt deze vast om zo stabiel mogelijk te blijven. Het omgekeerde is ook mogelijk (uitademen).

Het meest belangrijke hierbij is dat je zelf bepaald wat prettig voor jou werkt.

Tot slot

Nu dat je verschillende technieken hebt geleerd om stabielere foto’s te maken zou ik je graag willen uitdagen om vandaag minimaal 5 foto’s te schieten met de verschillende technieken en deze te vergelijken met eerdere foto’s. Deel je ervaringen gerust met ons in de reacties onder dit artikel.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

De Camera Winkel
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0